Positief opvoeden

ingevoerd op 07-03-2016

Teveel prikkels: bek en bek af.

 

Meer dan 10 procent van de Nederlandse kinderen is langer dan twee maanden uitgeput. Deskundigen zien een verband met de overvloed aan prikkels om hen heen, zo bleek op het congres ‘Kind onder druk’. Maar we leven nu eenmaal in een wereld vol tv, computers en mobiele telefoons. Hieronder tips voor ouders om ze te beschermen:

Planning: maak voor oververmoeide kinderen een weekplanning. In het plan staat bijvoorbeeld wie wanneer ergens gaat spelen, en daar moet iedereen zich ook aan houden. Voor de rust van deze kinderen is het belangrijk om keuzes te leren maken en niet alles zomaar op zich af te laten komen. Een zelfde soort plan kan, eventueel per dag, ook voor de televisie gemaakt worden.

Nee-zeggen: leer het kind dat het niet op alle verzoeken ja hoeft te zeggen en dat het nog even lief en aardig wordt gevonden als het af en toe voor zichzelf kiest. Vooral voor meisjes kan het vaak geen kwaad dat extra te benadrukken omdat veel van hen graag lief gevonden willen worden.

Grenzen stellen: veel ouders voeden op in een overlegcultuur. Vooral voor jonge kinderen is het vermoeiend om de hele dag mee of zelf te beslissen over wat er gaat gebeuren, ze zijn dan namelijk ook verantwoordelijk voor de genomen beslissing. Voor sommige kinderen werken door de ouders vastgelegde regels daarom heel rustgevend.

                                                                                                                      (Bron: JMouders.nl)

 

Mocht u vragen over het opvoeden en opgroeien van uw zoon of dochter, dan kunt u een afspraak maken bij het Opvoedspreekuur Sociaal  Plein Heerhugowaard bij het volgende telefoonnummer: 14072. U kunt dan vragen naar Petra v.d. Erve of Mieke van Vleuten.