Positive Bahavior Support (PBS)

ingevoerd op 30-11-2016

De PBS ouderavond op woensdag 26 oktober is goed bezocht. In het infobulletin van november heeft u daar al over kunnen lezen. Er is aan de ouders die de avond hebben bezocht ook gevraagd een evaluatieformulier in te vullen.

In de werkgroep Pedagogisch klimaat, die voortgang van het PBS traject monitort, is deze evaluatie besproken. Ouders waren zeer tevreden over de invulling van de avond, de aandacht die er voor de ouders was, de openheid en inzet over PBS en het enthousiasme van het team kwamen hieruit naar voren. Dit zijn zeker punten die we samen moeten blijven waarmaken. Hiermee bouw je samen aan een fijne leer-, speel-, werkomgeving!

Met de tips die we uit de feedback ontvangen hebben gaan we ook zeker aan de slag. Een dergelijk avond vaker organiseren bijvoorbeeld, zodat ouders geïnformeerd blijven over de voortgang.
Op 3 november was de Kick Off van de PBS met de leerlingen. Wij hopen natuurlijk dat uw kind(eren) thuis al hebben verteld over het beloningssysteem. We werken met PBS- bandjes. De afgelopen weken stond de regel: ‘ik loop rustig’ centraal. Hier werd goed op gelet en een leerling kon hiermee zelf een bandje verdienen of de hele groep. Het bandje vertegenwoordigd een aantal punten voor de beloning. Op de website heeft u al kunnen zien dat groep 5 als beloning koos: een dagje in pyjama naar school. Dat werd echt als heel bijzonder ervaren. Positief gedrag belonen met iets eenvoudigs daar wordt iedereen blij van.

Hoe leuk is het als je als groep 7/8 leerling ’s middags toch nog een extra naar buiten mag!

In het voorjaar zal de werkgroep pedagogisch klimaat weer een ouderbijeenkomst gaan verzorgen. Dan kunnen wij u vertellen over de ervaringen tot dan toe binnen de school.

In ieder infobulletin zal er een kopje PBS zijn, zodat u weet waar wij samen aan werken.

De komende periode zal het toiletgebruik extra aandacht krijg. Het is lastig voor iedereen als een toiletgroep niet nietjes wordt achter gelaten. Een ongelukje kan gebeuren. Is dit het geval dan is het belangrijk dat dit wordt gemeld. Zo kunnen we samen zorgen dat dit wordt opgelost en blijven toiletgroepen schoon en fris.

Hoe gaan we hier op letten. In ieder groep wordt een toilet-les verzorgd. Wat verwachten we van leerlingen. Om dit te ondersteunen hangen er in iedere toiletgroep picto’s.
Leerlingen kunnen zelf ook de toiletten controleren voor gebruik en zeker na gebruik zorgen voor een net toilet.

Teamleden zullen hier meer de aandacht op vestigen. We zullen regelmatig op de dag controleren en de groepen met een schoon en fris toilet belonen met een fel begeerd bandje.

 

Het zou ons heel erg helpen als u het thuis ook een praat over toiletgebruik en gewoonten.

Bij ons op school gaan alle leerlingen zittend plassen, we spoelen na gebruik het toilet door en we wassen onze handen. Veel leerlingen gaan veelvuldig naar het toilet. Dit lijkt ons niet nodig. Dat wordt ook met ze besproken. Het zou helpen als u uw zoon/ dochter helpt herinneren om voordat hij/zij naar school gaat nog even naar het toilet gaat. Dat voorkomt hoge nood bij instructiemomenten aan het begin van een dagdeel. Meestal wordt het toiletbezoek voor schooltijd vergeten uit tijd haast of enthousiasme om weer naar school te gaan, maar een file bij het toilet 10 minuten na aanvang van de school is ook niet wenselijk.

We hopen dat de leerlingen weer net zo enthousiast zijn over het verdienen van bandjes als in de afgelopen weken en dat er weer mooie beloningen verdiend gaan worden! Wij blijven u op de hoogte houden.
Heeft u vragen over PBS dan zijn er altijd werkgroep collega’s die deze willen beantwoorden. Daarom de werkgroep leden even op een rij: meester Roel, juf Ciska, juf Nathalie, juf Nienke (Regenbooggroep), juf Carola en juf Barbara.

 

Logo PBS Logo PBS