Een mooi initiatief op kindcentrum De Paperclip

Peuters en kleuters krijgen een gezamenlijk aanbod op diverse spelgebieden

GROEP 0/1 OP KINDCENTRUM DE PAPERCLIP

In Kindcentrum de Paperclip (http://www.depaperclip.nl) hebben peuterspeelzaal, onderwijs en buitenschoolse opvang een gedeelde visie. Het aanbod sluit aan bij de ontwikkeling van ieder kind. De organisatie is flexibel genoeg om in te spelen op plotselinge versnellingen of blokkades in ontwikkelingsgebieden bij een kind. Dit is de droom van Kindcentrum de Paperclip. We zetten nu de eerste stappen om deze droom te verwezenlijken.

Onderwijs en opvang experimenteren met nieuwe organisatievormen. Er wordt met name ingezet op groepsdoorbrekend werken, zodat verschillende fasegroepen gevormd worden. Kinderen van verschillende groepen, die zich in dezelfde ontwikkelingsfase bevinden, vormen een fasegroep.

In de onderbouw van school wordt het leesonderwijs op deze nieuwe manier ingezet. Kinderen gaan gedurende de ”fasetijd” naar een leerkracht, die instructie geeft in de fase waarin het kind zich bevindt.

Ook de peuterspeelzaal neemt deel aan fasegericht werken op het gebied van spelbegeleiding in speelhoeken, bewegingsspel en taal bevorderd spel.

Kinderen van 3 - 3,5 jaar kunnen samen met kleuters op deze spelgebieden een gezamenlijk aanbod krijgen. Dit vindt plaats onder begeleiding van een pedagogisch medewerkster, mogelijk aangevuld met een leerkracht.

Zo kan een klein groepje peuters meedoen aan bewegingspelletjes in de gymzaal, komen er kleuters knutselen op de peuterspeelzaal, schuiven peuters aan bij het voorlezen van een kleutergroepje of nemen peuters alvast een kijkje in het themalokaal van de kleuterklassen. Het eerste succes is al behaald! Een zeer verlegen peuter heeft probleemloos de overstap naar de kleuterklas gemaakt. Ze was een paar keer onder begeleiding van een pedagogisch medewerker mee geweest naar de gezamenlijke activiteit en kwam helemaal los.

Dit project loopt tot aan de zomervakantie en wordt tussentijds steeds bij gesteld en uitgebreid.

kindcentrum de paperclip kindcentrum de paperclip