Leerrecht/leerplicht

ingevoerd op 01-11-2018

Woensdag 17 oktober was Hélène Le Belle, leerplichtambtenaar aanwezig tijdens het info- uurtje. Zij heeft verteld over het leerrecht dat kinderen in Nederland volgens de wet hebben. Het is immers een van de Kinderrechten. Hoe geven we in Nederland invulling aan dit recht en hoe zorgen we ervoor dat kinderen naar school gaan. Hoe gaat leerplicht om met verzuim. Op de basisschool leren we de leerlingen dat er afspraken zijn. Bijvoorbeeld op tijd komen. Dit geeft hen de gelegenheid om te oefenen. Het te leren.  Met het geleerde zullen zij het in het voorgezet onderwijs en later in het werkzame leven ook beter doen. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die in het basisonderwijs veel verzuimen door te laat te komen ook in het onderwijs moeite hebben om zich aan afspraken te houden. Goed te plannen om op tijd te komen. Vaak komen deze leerlingen hierdoor in de problemen. De basisschool is de plek om het te leren. 
Helene gaf tips voor het op tijd komen en hoe je dit met je kind kunt bespreken en oefenen. Na het info-uurtje ging zij naar groep 6 en Unit 7/8. Vanaf deze leeftijd is het goed dat leerlingen hierin de zelfstandigheid op gaan bouwen. Fouten maken mag, daar leer je van. Soms heb je wat hulp nodig om het te kunnen leren. In de midden-, bovenbouw leeftijd ontwikkelen leerlingen zich, ze gaan wellicht al puberen en vinden zaken waar u waarde aan hecht niet echt boeiend. Dat kan in een gezinssituatie best eens strijd op leveren. Daar zit u ‘s morgens voor het naar school gaan niet op te wachten. Tip van Hélène maak dit bespreekbaar met de kinderen en maak samen afspraken over hoe een ochtendritueel er in uw gezin uitziet. 
Op woensdag 28 november is er weer een info-uurtje. Wij nodigen u uit om van gedachte te wisselen over ouderbetrokkenheid, ouderparticipatie. Dit onderwerp staat op de studiedag van 12 november op de agenda van het team. Wij zijn ook benieuwd naar uw gedachten, ideeën over dit onderwerp. Komt u ook met ons in gesprek onder het genot van een kopje koffie of thee? U bent van harte welkom om 8:30 uur in de ouderkamer. Deze vindt u tegenover groep Rood, op de bovenverdieping.