Kindcentrum De Paperclip zet in op leesplezier

De Paperclip 'best practice' van Bibliotheek Kennemerwaard

Binnen kindcentrum De Paperclip in Heerhugowaard begint leesplezier al vanaf 2,5 jaar. School en peuterspeelzaal zetten daar beide op in. ”Veel kleuters die in groep 1 binnenkomen weten al dat boeken leuk zijn.”

Wie kindcentrum De Paperclip binnenloopt, hoeft niet lang te zoeken naar boeken. Aan de muur hangen posters met boekentips en in de gangen rijgen de boekenkasten zich aaneen. De kinderen en ouders lopen er dagelijks langs en weten: lezen en boeken zijn hier de normaalste zaak van de wereld. Directeur Barbara Koster brengt het belang van lezen altijd onder de aandacht als ouders hun kind komen aanmelden. ”Ik vertel dat we meedoen met de ’Bibliotheek op school’ en stimuleer ze om lid te worden van de openbare bibliotheek.” Jeanet Doodeman van Bibliotheek Kennemerwaard vult aan: ”Collega’s elders in het land maken soms per school alle leerlingen in één keer lid, maar wij willen dat ouders bewust kiezen voor het lidmaatschap. We hebben er niets aan dat er veel kinderen ingeschreven staan die nooit komen.

Smullen van een boek

De Paperclip doet sinds 2011 mee aan de Bibliotheek op school en Koster is er elke dag weer blij mee. ”De leesconsulent verrijkt ons onderwijs.” De eerste jaren lag de nadruk op leesplezier en leesmotivatie, daarna kwam mediawijsheid erbij en nu is het nog breder: kijken naar talenten van kinderen en hen helpen het beste uit zichzelf te halen. 

Lees hier het hele artikel uit de brochure ’Van BoekStartbaby tot leesbeest op school!’ (https://pro.debibliotheekopschool.nl/dam/marketing%20en%20communicatie/20190107-magazinevanboekstartbabytotleesbeestopschool.pdf)

van boekstart tot leesbeest van boekstart tot leesbeest
meisje leesplezier meisje leesplezier
leesplezier leesplezier