Blosse Buitenspeeldag 12 juni 2019

ingevoerd op 05-06-2019

Buitenspelen is super belangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Daarom organiseren Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon al meer dan 10 jaar de nationale Buitenspeeldag. Die dag maken we van alle Blosse opvanglocaties één grote speelplek! 

 

Waarom is buitenspelen belangrijk?

Buitenspelen is in contact komen met de natuur, omgaan met een vrije situatie waarin je met anderen in contact komt en vaak samen een activiteit onderneemt. Het is de plek waar de basis ligt voor het oefenen van sociale vaardigheden. Bij buitenspel leert het kind als het ware uit zichzelf, het initieert zelf of met anderen een activiteit, waardoor de betrokkenheid groot is. Voor het onderwijs is dit een belangrijke boodschap omdat hieruit blijkt hoe groot het belang is van het aansluiten bij de interesses en de belevingswereld van kinderen.

Buitenspelen is gezond en een rijke omgeving daagt uit tot intensief verkennen en bewegen. Daarnaast leidt het tot behendigheid. Kinderen leren balanceren, springen, kruipen, ontwijken, klimmen, hangen, zwaaien, etc. En dat zonder concrete instructie! Het kind leert zelf zijn of haar eigen (on)mogelijkheden inschatten, wat weer zorgt voor minder ongelukken (van de Broek 2011).

Bron: Onderwijs maak je samen (https://www.onderwijsmaakjesamen.nl/actueel/buitenspelen-is-voor-iedereen/)

 

buitenspeeldag 2019 buitenspeeldag 2019